ugrás a tartalomra

A drámapályázat nyertese

2013. június 23.
Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el a Weöres Sándor országos drámapályázat fődíját - jelentette be Szőcs Géza szombaton este a költő születésének századik évfordulója alkalmából tartott díszelőadás után.

Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója elmondta: a drámapályázatra összesen 174 érvényes pályamű érkezett, ezek közül egyet visszavontak. Így az előzsűri a maradékból választotta ki azt a nyolcat, amelyről végül a zsűrinek döntenie kellett. Hozzáfűzte: a színdarabot a 2014/2015-ös évadban tűzi műsorára a szombathelyi Weöres Sándor Színház.

Székely Csaba a fődíj elnyeréséről szóló oklevelet átvéve, megköszönte azt, majd - félig tréfásan, félig komolyan - annyit mondott: még nem is tudják, hogy a színház milyen méhkasba nyúl a darabbal, de majd bebizonyosodik, ha bemutatják.

Alexa Károly irodalomtörténész, zsűritag az MTI érdeklődésére elmondta: a darab arról a Vitéz Mihályról szól, aki a XVI. század legvégén elfoglalta Erdélyt és egyesítette Havasalfölddel és Moldvával.

Székely Csaba két éve Vilmos-díjat kapott a Pécsi Országos Színházi Találkozón, majd Szép Ernő-díjat és Látó debütdíjat ígéretes pályakezdéséért. Az 1981-ben Marosvásárhelyen született drámaíró tavaly a legjobb új magyar dráma díját nyerte a Bányavirággal, amelynek előadása a POSzT-on is nyert. Idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjjal ismerték el munkáját.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY a Weöres Sándor Színház drámapályázatának eredményéről

Székely Csaba drámaíró Vitéz Mihály című drámája nyerte el a Weöres Sándor Színház drámapályázatának egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díját. A díjat az alkotó 2013. június 22-én este, a költő születésének századik évfordulója alkalmából tartott Szent György és a Sárkány című tragikomédia díszelőadása után vette át Szombathelyen, Szőcs Gézától.

A Weöres Sándor Színház névadója születésének 100. évfordulójára nyílt, jeligés drámapályázatot hirdetett, melynek beadási határideje 2013. február 15-e volt.

184 beérkezett pályaművet regisztrált a színház.

10 mű a pályázati kiírás formai elvárásainak nem felelt meg: a szerzők vagy nem tartották be az anonimitás feltételeit, vagy olyan alkotást postáztak (pl. novellát vagy naplót), amelyet az esztétika szabályai szerint nem minősíthettek drámának.

Egy szerzőpáros időközben visszavonta pályázatát.

Így a 173 befogadott alkotásból az előzsűri nyolc drámát bocsátott a pályázat bíráló bizottsága elé, amelynek tagjai nemcsak a magyar színházi és irodalmi élet vitathatatlan tekintélyű képviselői, de a Weöres Sándor színházat kiválóan ismerő, a színház társulatával gyakorta munkakapcsolatban álló művészek:

 

Alexa Károly – irodalomtörténész, kritikus, az Életünk című folyóirat főszerkesztője;

Hamvai Kornél – drámaíró, dramaturg;

Molnár Piroska – Kossuth-díjas színművésznő;

Nádasdy Ádám – költő, műfordító, nyelvész, egyetemi tanár;

Valló Péter – Kossuth-díjas színházi rendező.

A főzsűri konszenzussal határozott arról, hogy a nyolc dráma közül melynek szerzője nyerte el az egyetlen, nettó 3 millió forint összegű díjat.

Csak a döntés után – közjegyző jelenlétében – került sor a pályázati jeligék feloldását tartalmazó zárt borítékok felbontására, s ekkor derült fény a győztes, illetve a többi versenyben lévő mű alkotójának nevére:

 

SZÉKELY CSABA: VITÉZ MIHÁLY

KERÉKGYÁRTÓ ISTVÁN: PUZZLE

RÉCZEI TAMÁS: HANGYABOLYDULÁS

JELES ANDRÁS: ÁRVÁK

SZABÓ ILLÉS: KIZÖKKENT IDŐK

DÉZSI FRUZSINA: FEKETE MACSKA

MAGYAR ELEMÉR: EGY TALICSKA POGÁCSA

PUSZTAI GERGELY: FELLENGŐG

A díjnyertes darabot a Weöres Sándor Színház a 2014/15-ös évadban mutatja be.

A színház művészeti vezetése kész más olyan műveket is színpadra állítani, amelyek a pályázaton részt vett alkotások közül felkeltették érdeklődésüket.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Weöres Sándor: Szent György és a Sárkány

Weöres Sándor drámapályázat

 

 

A Weöres Sándor Színház és a Weöres-emlékév rendezvényeinek kiemelt partnere az Opel Szentgotthárd Kft.

 

 

szerző: MTI