ugrás a tartalomra

Gátak és gátlások - Közösségi színház szülésről és születésről

premier: 2019. április 16.
A szülés és születés témájában készült közösségi színházban szombathelyi civilek is közreműködnek. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

GÁTAK ÉS GÁTLÁSOK - KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZ SZÜLÉSRŐL ÉS SZÜLETÉSRŐL

egy felvonásban

Az előadás előkészületeit az ETC (Európai Színházi Konvenció) támogatta. Czukor Balázs 2018 februárjában részt vett a Drezdai Városi Színház Bürgerbühne közösségi színházi tagozata szervezésében létrejött nemzetközi szakmai találkozón, amelynek keretén belül megismerkedett a közösségi színház különböző formáival, illetve lehetősége nyílt a jó gyakorlatot bemutató előadásokat megtekinteni. Az ott megszerzett tapasztalatait a Gátak és gátlások munkafolyamatában kamatoztatja.

2018 tavaszán a Weöres Sándor Színház saját felületein, illetve a helyi sajtóban felhívást tett közzé, amelyben szereplőválogatásra invitálta Szombathely polgárait szülés és születés témakörben. Így bárki, aki valamilyen szempontból hozzá akart szólni a felkínált témához, jelentkezhetett. A felhívás nem csak szereplésre szólította a jelentkezőket, hanem az alkotás folyamatában való részvételre is.

A felhívást aztán személyes interjúk követték, anyákkal, gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, szakértőkkel, laikusokkal, idősebbekkel, fiatalokkal, fővárosiakkal és vidékiekkel. Félév alatt egy maréknyi csoport, időszakos közösség formálódott, akik három alkalommal, több órás ülésben cseréltek tapasztalatokat, ütköztették álláspontjaikat vagy épp kapcsolódtak egymáshoz, így kirajzolva a Gátak és gátlások előadás hangsúlyosabb témáit.

A szülésről és születésről alkotott képünket sok esetben a médiareprezentáció, az online közösségek véleményvezérei, az egyes gyógyászati személetek képviselői vagy az aggódó családtagjainké és a segítőkész barátoké formálja, mint olykor saját intuíciónk vagy hozott élettörténetünk. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.


 

Szereplő:

Antal D. Csaba

Szandtner Anna

Albert Zsuzsánna

Domonkos Veronika

Németh Gyöngyi

Pinezits Alexandra

Polnischné Petrovics Krisztina

Poór Éva

Németh Erika


Közreműködik:

Bogdán Krisztina

Dézsi Réka

Dr. Farkas Gergely

Gerebecz Orsolya

Harai-Nagy Nóra

Salamon Zsigmondné Anikó

Salamon Gábor

Stefanics Luca

Stieber Eszter


Alkotók:

Alkotótárs, látvány Surányi Nóra

Ügyelő Győrváry Eszter

Kellék Gayer Helga

Rendezőasszisztens Salamon Júlia


RENDEZŐ Czukor Balázs

Bemutató: 2019. április 16. 19 óra, Stúdiószínpad