ugrás a tartalomra

Mikve

premier: 2024. április 19.
Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.

Írta: Hadar Galron

MIKVE

színmű

100 perc szünet nélkül

Fordította: Tóth Réka Ágnes, Widder Kristóf

A mikve egy rituális fürdő, ahol az ortodox zsidó közösségben élő nők hónapról hónapra találkoznak egymással. A fürdő vezetőjének és újonnan felvett munkatársának azonban eltérő elképzelései vannak a hagyományokról és a szabályok követéséről. Kettejük konfliktusa határozza meg és alakítja azokat a női sorsokat, melyek az elhallgatás, a hűség, a szeretet és az ellenszegülés hullámaiban merülnek alá újra és újra a mikvében. Azon a helyen, ahol a nők lemeztelenedve szembesülnek saját magukkal, kérdéseikkel, vágyaikkal. Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.    Szereplők:

SHOSHANA Csonka Szilvia

SHIRA Herman Flóra

CHEDVA Bálint Éva

HINDI Németh Judit

ESTHER Nagy Cili

TEHILA Mari Dorottya

ALMAZ Nagy-Bakonyi Boglárka

ELISHEVA, Chedva lánya Gálhidy Gizella e.h.


Közreműködik:

hangfelvételen Szerémi Zoltán


Alkotók:

Díszlettervező Kupás Anna

Jelmeztervező Pető Kata

Dramaturg Tóth Réka Ágnes

Korrepetítor Falusi Anikó

Kellékes Nagy Gergely

Hangosító/Világosító Boros Dániel, Simon Ottó, Horváth-Toki Tibor

Súgó Jenei Ági

Ügyelő Győrváry Eszter

A rendező munkatársa Kovács Nóra

Trailer Kaczmarski Ágnes


RENDEZŐ Widder Kristóf

Hagyományos zsidó dalok alapján a kórusátiratokat készítette: Widder Kristóf. Az előadásban elhangzik Födő Sándor Útra keltem című szerzeménye.