ugrás a tartalomra

Pogány zsoltárok kísértenek - Erdélyi líra a MediaWave-en

2010. május 8.
A lecsupaszított térben, a fekete függöny előtt két férfi: Jordán Tamás és Joós Tamás ült. Élő hangszerként, a szó és a dal erejével modernkori erdélyi balladákat idéztek meg – érzések, gondolatok kísértettek.

A két szombathelyi intézményvezető irodalmi fúziójából egy hangulatos este kerekedett ki: Jordán Tamás színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Joós Tamás énekmondó, az MMIK igazgatója a hetvenes-nyolcvanas évek erdélyi lírájának javából szemezgetett. Ki-ki a maga hangszerén: Joós gitárral-dalolva, Jordán a maga közvetlen természetességével, ahogy tőle ezt már megszoktuk és megszerettük. A körítés a Szombathelyre transzportált fényírók fesztiválja, amelynek péntek este a legeldugottabb helyszíne az MMIK-béli Bábszínház kisterme volt.

Miközben a Fő téren a Mediawave csúcsra járatódott, unikális, kultikus koncertek vártak, addig a Bábszínház terme sem maradt néző nélkül, ahogy kell megteltek a széksorok. A háromnegyed órás irodalmi válogatásban felcsendültek Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Király László, Lászlóffy Aladár, Oláh István sorai. A Válogatást 1985-ben egy Joós Tamás nevű főiskolai hallgató - Kovács Lászlóval karöltve – állította össze (ezzel első helyezést értek el a rangos balassagyarmati irodalmi napokon). Ennek az összeállításnak készült most el, 25 év után, a remake-je.

Mint az előadók bevezetőjéből kiderült, az irodalmi fúzióra – az ötlettől számítva - közel másfél évet vártak, mivel, szabadkozott Jordán Tamás: a színház-alapítás és a mostani „Hemo” átalakítás jócskán lekötötte energiáit. Másrészt nem is akarta a kelleténél jobban előtérbe helyezni magát, és a városban túlontúl reflektorfénybe kerülni. Még elmesélte, számára sem szokatlan ez a szerep, Sebő Ferenccel gyakran ültek így együtt színpadon, és a versekhez való kötődése sem zárul be József Attilánál… A Mediawave jó apropót szolgáltatott arra, hogy a színvonalas programsorozatba illesztve előrukkoljanak ezzel az irodalmi esttel. A színház igazgatója csak remélni tudta, hogy az összeállítást az új „Csodapalotában”, azaz a felújított szombathelyi színházban is műsoron tartják.

Az irodalmi csemege szimbolikusan is érdekes találkozás - a két intézmény vezetője a Hemo átalakítása miatt hónapok óta egy épületben kényszerül dolgozni, csapatostul. – Két alkotó ember, ha találkozik…

szerző: szilva