Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást

2014-ben nyílt drámapályázatot hirdetett Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A nyertes pályaművet márciusban műsorára tűzi a Weöres Sándor Színház.

Szombath András: Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást

(Egy szünettel - 110 perc)

- dráma -

2014-ben nyílt drámapályázatot hirdetett Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. A nyertes pályaművet - Szombath András: Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást című drámáját - 2016-ban műsorára tűzi a Weöres Sándor Színház.

Idén ünnepeljük Európa egyik legnagyobb szentje, Szent Márton születésének 1700-adik évfordulóját. Mint köztudott, Kr. u. 316-ban Savariában látta meg a napvilágot, s bár ifjúkorában messzire került szülővárosától, negyvenévesen, immár keresztény hívőként visszatért ide, hogy hirdesse hitét és megkeresztelje az édesanyját. Egész élete a szeretet, a könyörületesség, az alázat és a bátorság gyakorlásában telt el, s amikor 81 éves korában, a franciaországi Tours püspökeként meghalt, már csodatévő szentként tisztelték. Mindmáig személyéhez kötjük az európai identitástudat humanista értékrendjének – az igazságosság, a tolerancia, a szolidaritás, a segítségnyújtás, a szellemi és anyagi javak megosztása morális elvének – megteremtését. Példája átível nemzeteken és nemzedékeken, áthatja földrészünk múltját és eszmei örökségét, s kalauzunk lehet Európa közös szellemiségének megtalálásához.

"Szombath András darabja a katolikus egyház sorsfordító éveit dolgozza fel, amikor az államhivatássá vált kereszténység próbálja megtalálni a helyét a császári hatalom partnereként. Ez a helyzet a jámbor püspökök és más, egyházi méltóságok között viszályt teremt, azt is mondhatnánk, - keresztényietlen viszályt – mert vannak közöttük, akik meg akarják tartani az egyház függetlenségét, és vannak, akik alkalmazkodnának az új, immáron hatalminak nevezhető helyzethez, és saját vágyaik kielégítésére használják fel azt." - mondja Babarczy László.

A Szivárvány havasán - Köpönyeg és palást - története 384-ben játszódik, két helyszínen, Burdigala-ban (Bordeaux) és Treveriben (Trier).

„Az előadás azért időszerű 2016-ban, mert Szent Márton példamutatása ma is elszántan és ellentmondást nem tűrően száll szembe a meggazdagodással, fényűzéssel és az elvilágiasodással, továbbá azért, mert a hit az ember életében ma is mindennél fontosabb.” – Jordán Tamás.

 

Szereplők:
Martinus, Turonum püspöke/Jordán Tamás
Sulpicius Severus, Martinus tanítványa és életrajzának írója/ Kenderes Csaba e. h.
Magnus Maximus, a „császár”, valójában trónkövetelő/Trokán Péter
Hydatius, Emerita püspöke, Lusitania provincia metropolitája/Endrődy Krisztián
Ithacius, Ossonoba püspöke/Matusek Attila e.h.
Instantius, püspök, Priscillanus szövetségese/Kelemen Zoltán
Delphinus, Burdigala püspöke/Horváth Ákos
Héraiskos, püspök, Kopios/Avass Attila
Evodius, praefectus, a vizsgálat vezetője/Vass Szilárd
Nona, szolgálólány/Edvi Henrietta e. h.
Kincstárnok/Szabó Róbert Endre

továbbá: Németh Judit, Ostyola Zsuzsa, Németh Gyöngyi, Móri Csaba

 

Dramaturg: Barták Balázs
Zene: Melis László
Díszlettervező: Pilinyi Márta
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Korrepetítor: Falusi Anikó
Kellékes: Poór Éva
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: Móri Csaba
Rendező: Babarczy László

A zenei felvételen közreműködnek a Nyugat-magyarországi Egyetem Zenei Intézeti Tanszékének hallgatói.

Bemutató: 2016. március 5. 19 óra, Nagyszínpad

 

 

Az előadás színpadra állítását Magyarország Kormánya, Szombathely Megyei Jogú Város és a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatta.

 

Vonatkozó cikk:

Drámapályázat Szent Márton tiszteletére

Szent Márton - 2016 - Szombathely