ugrás a tartalomra

A teljesség felé – összművészeti fesztivál a Weöres Sándor Színházban

2022. május 26.
A helyi értékek és művészeti közösségek bemutatása, a szombathelyi kulturális-közösségi élet erősítése a célja A teljesség felé összművészeti fesztiválnak, melyet a Weöres Sándor Színház 2022. május 27-29. között rendez meg. A program az Érezd Szombathelyt rendezvénysorozat része.

Programjaink:

Május 27., péntek:

10 év válogatás portrékból és grafikákból - S. Horváth Ildikó és Stekovics Gáspár kiállítása -18.00, Aula (ingyenes). A kiállítást Nagy Anna esztéta nyitja meg. 

Nagyvárosi bujdosók - az Ungaresca táncegyüttes műsora -19.00, Nagyszínpad (Jegyár: 1500 Ft)

Május 28., szombat

Szombathelyi Thália - Az Életünk folyóirat kiadványának bemutatója -17.00, Stúdiószínpad (ingyenes, de jegyirodai regisztrációhoz kötött)

80 hang a Föld körül - A Bozsodi Quartett koncertje -19.00, Nagyszínpad (Jegyár:1900 Ft)

Lamantin Klub- Borbély Műhely koncert -20.30, Márkus Emília terem (Jegyár:1900 Ft)

Május 29., vasárnap

Fényút- Zenés utazás Pilinszky János meséi alapján (családi program)-15.00, Márkus Emília terem 

Csöngéről a végtelenbe- Weöres Sándor varázslatos világa. Fűzfa Balázs irodalomtörténeti előadása -17.00, Stúdiószínpad (A részvétel ingyenes, de jegyirodai regisztrációhoz kötött)

Holdbeli csónakos díjátadó gála - 19.00, Nagyszínpad (Jegyár: 3500 Ft, mely tartalmazza a gálát követő állófogadást)

Részletes programleírások

Május 27. péntek 18.00, Aula
10 ÉV VÁLOGATÁS- S. HORVÁTH ILDIKÓ ÉS STEKOVICS GÁSPÁR KIÁLLÍTÁSA

10 év válogatás portrékból és grafikákból S. Horváth Ildikó grafikus és Stekovics Gáspár festőművész és fotográfus kiállításának megnyitója a Weöres Sándor Színház Aulájában. Megnyitja: Nagy Anna, esztéta.

Ungaresca / Ungaresca

Május 27. péntek 19.00, Nagyszínpad

NAGYVÁROSI BUJDOSÓK - AZ UNGARESCA TÁNCJÁTÉKA

táncjáték

50 perc

Online jegyvásárlás

A Nagyvárosi bujdosók, egy tematikus táncjáték Kiss Ferenc zenéjére. Rólunk és szeretteinkről szól, no meg azokról, akiket soha nem lehet megszeretni. Emlékek a generációnkról és a bujdosásáról. Fölsejlik bennük a gyerekkor, az iskola, a félelmek, az eszmélés meg a tűz, a zene, a hagyomány tisztelete és a lázadás, tájak és népek, a mítosz és a hivatal, kötelesség és a szerelem, az önrombolás és a kötelékek. Az otthon, haza, a szoknyák suhogása, sorsunk, a szabadság szárnyai, no meg a derű és jókedv, a kor és a tánc. Azokat a bujdosókat, akiknek legtöbbet köszönhetünk, név szerint is említjük. Nekünk ők nyújtották mindig és ma is a biztos menedéket. Mindegyikük a művészetek és látomások birodalmán át vezet egyfajta tisztánlátás felé. Közülük ki versben, ki muzsikában, ki sivatagban vagy a szögesdrótok mentén bujdosott. Vagy a színek olajos illatába, vagy népköltészetbe, vagy játékba menekült valami elől. Mindannyian városlakók voltak. Hisszük, hogy tébolyult bolyongása közben tönkrement emberiséget ők és a hozzájuk hasonlók terelik folyton-folyvást a jó irányba örökkön örökké.

A táncokat versek és idézetek kötik össze.

Szombathelyi Nemzeti Színház (Berzsenyi tér)

Május 28. szombat 17.00, Stúdiószínpad

SZOMBATHELYI THÁLIA - AZ ÉLETÜNK FOLYÓIRAT KIADVÁNYÁNAK BEMUTATÓJA

Rendhagyó, tematikus lapszámmal jelentkezett nemrégiben az Életünk folyóirat Szombathelyi Thália címmel. A lap az összeállítás címéhez méltóan Szombathely színháztörténetét foglalja össze, a korabeli újságok tudósításaiból, kritikáiból válogatva, ez eredeti írásokat fakszimile közólve, másfél évszázad terméséből. S ha már, a lapszám rendhagyó, akkor rendhagyónak ígérkezik annak bemutatója is, amelyre a WSSZ által szervezett A teljesség felé címet viselő összművészeti fesztivál keretében kerül sor május 28-án délután öt órakor a Stúdiószínpadon. Kovács Ágnes moderálása mellett a színház művészei elevenítik fel, jelenítik meg és adják elő azt a válogatást, amely a sajtóban megjelenő cikkeken keresztül próbálja meg teljes keresztmetszetét adni az első, 1800-as évek végén megvalósuló lépésektől a WSSZ megalapításáig, létrejöttéig, miközben számos kultúrtörténeti kuriózummal is megismertetik a hallgatóságot. Életre kelnek Márkus Emília mellett a kor színészlegendái és a WSSZ legendás előadásai is.

Regisztrálni a Weöres Sándor Színház jegyirodájában lehet személyesen: Szombathely, Király u. 11. Telefonon : +36 94 318 738 vagy emailben: jegy@wssz.hu

Bozsodi Quartett fotó


Május 28. szombat 19.00, Nagyszínpad

NYOLCVAN HANG A FÖLD KÖRÜL - BOZSODI QUARTETT

Online jegyvásárlás

Nyolcvan nap alatt a Föld körül (Jules Verne) regény alapján. A történetben Phileas Fogg, londoni úriember és újonnan alkalmazott francia inasa, Passepartout próbálja megkerülni a Földet 80 nap alatt. A világot körbeutazó, különös utazás ez esetben attól lesz más, hogy zenével szemléltetjük az egzotikus kaland hangulatát. Indiai, amerikai, angol stb. zene teszi igazán élethűvé a történetet.Közreműködik Szabó Tibor színművész, a Weöres Sándor Színház igazgatója.

A négy fiútestvérből álló Bozsodi Quartett 1995-ben alakult. Kamarazenei tanulmányaikat Bécsben: Thomas Kakuskanál (Alban Berg Streichquartett) és Budapesten: Devich Sándornál (Bartók Vonósnégyes) végezték.1995-ben és 1998-ban közönség első díjat nyertek a Bécs-Budapest-Prága Nemzetközi Nyári Akadémián. 2005-ben Németországban különdíjban részesült a Weimari Nemzetközi Kamaraversenyen.A Vonósnégyes több lemezfelvétellel és élő koncertfelvétellel büszkélkedhet. Többek között olyan neves művészekkel koncerteztek együtt, mint Vásáry Tamás, Alexander Rudin, Stefan Metz, Devich Gábor, Ilan Rogoff, Horváth László, Gurán Endre és Sebestyén Ernő.Az együttes tagjai jelenleg a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertmesteri, illetve szólamvezetői posztjait töltik be.

Borbély műhely

LAMANTIN KLUB

Borbély Műhely koncert

Online jegyvásárlás

Borbély Mihály – szaxofon, fúvós hangszerek

Tálas Áron – zongora

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth- és Prima-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. Az eMeRTon díjas zenekar hazai és európai koncertjei mellett kétszer is nagy sikerrel szerepelt Mexikóban. Eddig öt albumuk jelent meg a rangos BMC kiadó gondozásában, melyek közül kettő (Meselia Hill, Gyere hozzám estére) a tekintélyes hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat. Hamarosan megjelenik hatodik lemezük is.

">Fényút
Fényút
Május 29., vasárnap 15.00, Márkus Emília terem

FÉNYÚT -ZENÉS UTAZÁS PILINSZKY JÁNOS MESÉI ALAPJÁN

zenés utazás Pilinszky János meséi alapján

Pilinszky János a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, számos jelentős díj tulajdonosa, így Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas művész. 1957-től kezdve pedig gyermekeknek írt verses meséket, a koncerten megidézett művek ezeknek a sorát gyarapítja.

A koncert ötletgazdája Újhelyi Annamária Kinga Jászai-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia Kutatóintézetének ösztöndíjasa. A költő három meséjét zenésítette meg: Kalandozások a tükörben, az Aranymadár és az Ének a kőszívű királyról címűeket, melyek megszólíthatnak gyerekeket, felnőtteket egyaránt. A megzenésített meséket Dargó Gergely közreműködésével hangszerelte. A nap születése. mese zenei világa Fehérváry Lilla munkája.

A négy mesében négy különböző történet bomlik ki: A nap születése egy teremtéstörténet, zenei értelemben a hang születése is egyben. A Kalandozás a tükörbe négy kisfiú beavatás-története, vagy felnőtté-válás története, mely folyamatosan feszegeti a reális-irreális közötti vékony határvonal kérdését. Az Aranymadár klasszikus népmesei hagyományokra épülő beteljesülés-történet. Az Ének a kőszívű királyról pedig egy bűn-bűnhődés motívumán alapuló mese, a bibliai tékozló fiú története. E példázatokon keresztül egy teljes emberöltő négy fontos állomása elevenedik meg. A koncert látványvilágát részletgazdag, kreatív animációs- etűdök tarkítják.

A mesékben folyamatosan jelen van a játék a fénnyel, a sötéttel, a hangokkal, a szavakkal és a Pilinszky költészetére oly jellemző paradoxonokkal. Ugyanakkor alapvető emberi-társadalmi kérdéseket is felvetnek: Mit jelent valójában a szabadság? Mit tehet az egyén az igazságtalansággal szemben? Hogyan működik a hatalom, hogyan hat vissza az egyénre? Milyen ketreceket építünk magunk és mások köré? Ezekről, és számos más kérdésről szeretnénk a közönséggel együtt gondolkodni és gondolkodtatni. Hisszük, hogy Pilinszky meséi olyan hamuban sült pogácsákat juttatnak kicsik és nagyok tarisznyájába, amelyek fontos táplálékok lehetnek egy életút során.

Fehérváry Lilla, Újhelyi Kinga - ének

Ágoston Béla – fúvósok, steel-drum

Dargó Gergely – harmonika, cajón

Pusker János – cselló

Gyarmati Balázs

Grafika, animáció: Szabó-Nyulász Melinda, Szarvas Ildikó, Horváth Mária, Csordás Eszter, Garai Panni, Tóth Olivér Artúr

Regisztrálni a Weöres Sándor Színház jegyirodájában lehet személyesen: Szombathely, Király u. 11. Telefonon : +36 94 318 738 vagy emailben: jegy@wssz.hu.

Május 29. vasárnap, 17.00, Stúdiószínpad

Csöngéről a végtelenbe- Weöres Sándor varázslatos világa

Dr. Phd. Fűzfa Balázs irodalomtörténeti előadása Weöres Sándorról. Az előadó a Szombathelyen született halhatatlan költő szellemét idézi meg, amikor bemutatja a kis Vas megyei falucskából a végtelenbe vezető alkotói utat. Elidőzünk az úgynevezett "gyermekverseknél", s elővesszük azokat a szövegeket is, amelyek mély rokonságban állnak -- olykor egyenesen görbe tükörben láttatva őket -- a legnagyobbak létértelmező költeményeivel.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.Regisztrálni a Weöres Sándor Színház jegyirodájában lehet személyesen: Szombathely, Király u. 11.
Telefonon : +36 94 318 738 vagy emailben:

A holdbeli csónakos díjátadó / wssz

Május 29. vasárnap 19.00, Nagyszínpad

Online jegyvásárlás

Holdbeli csónakos díjátadó gála
A Weöres Sándor Színház 2011-ben alapított Holdbeli csónakos-díja idén megújul. A teljesség felé összeművészeti fesztivál záró eseményeként rendezzük meg az ünnepséget, melynek a fesztiválhoz hasonlóan a helyi identitás erősítése és a közösségépítés a célja. Az Isis Big Band vendégszereplésével, sok zenével és meglepetés műsorokkal színesítjük a Weöres Sándor Színház díjátadó ünnepségét, a színpadi műsort követően pezsgős koccintásra és állófogadásra várjuk közönségünket!

Három kategóriában díjazzuk a színház társulatát a 2021/2022-es évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményekért a Weöres Sándor Színház évadzáró gáláján: 2022. május 29-én a Nagyszínpadon. Elismerést kap az évad legjobb színésze, a legjobb háttérdolgozó és gazdára talál a közönségdíj.

I.Holdbeli csónakos-díj - az évad legjobb színésze

A díj évente a Weöres Sándor Színház legkiválóbb színészi teljesítményéért jár. A díj odaítélésének főbb kritériuma: az adott évadban nyújtott kiemelkedő művészeti teljesítmény. Az évad legjobb színésze díj odaítélése két körös szavazással történik: a Weöres Sándor Színház színészei szavaznak először, és az öt legtöbb szavazatot kapó színész közül végül a Művészeti Tanács választja ki a győztest.

II.Holdbeli csónakos-díj az évad legjobb háttér dolgozója

A díj évente a Weöres Sándor Színház legkiválóbb szakmai teljesítményéért jár. A díj odaítélésének főbb kritériuma: az adott évadban a színház érdekében, annak bármely munkaterületén kifejtett kimagasló tevékenység, kivéve a színészi teljesítmény. A társulati díjat a Weöres Sándor Színház teljes társulata online szavazás útján ítéli oda a színház nem színész társulati tagjának.

III.Holdbeli csónakos - közönségdíj

A díj évente a Weöres Sándor Színház közönsége által megszavazott legkiválóbb színészi teljesítményéért jár. A díj odaítélésének főbb kritériuma: az adott évadban nyújtott kiemelkedő művészeti teljesítmény.

A KÖZÖNSÉG DÍJ-ra a szavazni 2022. május 2-22. között lehetett

Online jegyvásárlás