ugrás a tartalomra

Matematikus, focista, színész, rendező

2014. január 8.
Béres Attilával beszélgetett Jordán Tamás a legutóbbi Színházszerda eseményén a Cafe Frei-ben. A rendező jelenleg az Illatszertárt rendezi a Weöres Sándor Színházban.

Béres Attila nem először rendez Szombathelyen, ő jegyzi az Anconai szerelmesek, a Kabaré, a Top Dogs című előadásokat. Erdélyben, Marosvásárhelyen született, ott járt iskolákba, ott focizott rendszeresen. Matematikából is kitűnt: egyértelmű volt az út a Babes-Bolyai Tudományegyetem matematika szakára, később a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen tanult színész szakon. Édesapja, aki egyébként Jordán Tamáshoz hasonló karakter, tiltakozott, hogy színész legyen, ennek ellenére felvételizett.

– Apám egész életemben „keresztbe húzott”, mindig odakerült, ahol épp ténykedtem, a színművészeti egyetem tanára volt, majd abban a színházban kapott igazgatói pozíciót, ahol én játszottam. Így aztán úgy döntöttem: Budapesten megpróbálom a rendező szakot.

Negyedévesként hívta meg Jordán Tamás a Nemzeti Színházba Szomory Dezső: Györgyike, drága gyermek című színművét megrendezni.

Egerben is töltött két évet, majd visszatért a Nemzeti Színházba, előadásával kezdődött Jordán Tamás igazgatói pályafutása a Nemzetiben. Béres Attila öt évig a Budapesti Operettszínház főrendezője, majd két éven át a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-helyettese is volt.

Ezúttal az Illatszertárt rendezi, bemutató: január 31-én.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Mágnás Miska Czukor Balázs olvasatában

A WC világnapja Sziszi és Zoli módra

„Nem látott még radiátort?”

Rúdtáncos hastáncosok repedő fürdőruhában

Egy rendező Svejk városából

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr