ugrás a tartalomra

A zenés előadások évada lesz a 2023/2024-as évad

2023. május 10.
Kihirdette a Weöres Sándor Színház 2023/2024-es évadtervét. Hat előadást tervez a szombathelyi teátrum, köztük három előadás zenés darab lesz.
Sajtótájékoztatón jelentette be a Weöres Sándor Színház a következő évad terveit. Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere, Szabó Tibor, a Weöres Sándor igazgatója és Tóth András, a színház gazdasági vezetője ismertették az következő időszak pénzügyi helyzetét és a műsortervet.

A 2023/2024-es évadterv a Weöres Sándor Színházban:

L. Frank Baum—Harold Arlen—E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája

Óz, a csodák csodája plakát fotó: Bonyhádi Károly

-musical két részben-
Fordította: Békés Pál

Egy álmos kansasi délutánon Dorothyt és Totót a forgószél Óz, a nagy varázsló birodalmába repíti, ahol a mumpicok hősként ünneplik a gonosz Keleti Boszorkány váratlan és egészen véletlen elpusztítása miatt. Jutalmul nem a hazavezető térképet, hanem egy piros cipőt kap Dorothy, amellyel el kell jutnia Ózhoz Smaragdvárosba. Toto mellett társa lesz a Madárijesztő, aki okos szeretne lenni, a Bádogember, aki igazi szívre vágyik és az Oroszlán, aki gyávaságát bátorságra cserélné. Dorothy csak haza szeretne jutni, ahonnan annyira elvágyódott. A kívánságoknak azonban ára van: Óz a gonosz Nyugati boszorkány seprűjét kéri cserébe. Hogyan kerekedik felül a bátorság a félelmen, az ész a zsarnokságon és a szeretet a sötétségen?
Kultikus történet a legkisebbekben lakozó erőről, a barátságról és a világ megváltoztatásáról a lehető legegyszerűbb, de nagyszerűbb megoldásokkal... A szivárvány nincs mindig olyan messze és néha egy mozdulat is elég a hazajutáshoz, ha tudjuk, kikhez megyünk vissza.

Rendező: Halasi Dániel

Szereplők: Mari Dorottya Domokos Zsolt Balogh János Antal D. Csaba Orosz Róbert Szerémi Zoltán Németh Judit Nagy Cili Gyulai-Zékány István Sipos László Márk Hajdu Péter István Bedőcs Fruzsina, Bertalan Maja, Binó Luca, Csorba Bence, Garas Szimonetta, Petőházi Bálint, Simon Ábel, Szabó Blanka, Teket Dóra, Toldi Viktória, Varga Tamás Bencsics Katalin, Biczó Karina, Bolbos Laura, Horváth Nóra, Katavics Enikő, Kiss Kíra, Kővári Dorottya, Nagy Laura, Szalai Kamilla (az ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszék hallgatói), Balogh János, Antal D. Csaba, Domokos Zsolt, Hajdu Péter István, Sipos László Márk

Bemutató: 2023. szeptember 29., péntek, Színházterem
A KÉPEK FELHASZNÁLÁSA ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT! Az előadás a Tams-Witmark LLC. nevében a Concord Theatricals Ltd. (www.concordtheatricals.co.uk) engedélyével kerül bemutatásra. 
AZ ELŐADÁSRÓL VIDEÓ- VAGY HANGFELVÉTELT KÉSZÍTENI, AZ ELŐADÁST BÁRMILYEN MÓDON KÖZVETÍTENI (STREAMINGELNI) SZIGORÚAN TILOS ÉS A SZERZŐI JOGI TÖRVÉNY MEGSÉRTÉSE!

Légrádi Gergely: Énis, teis

Énis, teis plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-

Egy negyvenes házaspár párterápiára jár, szeretnék megmenteni kihűlt, örömtelen és gyermektelen házasságukat. Az egyik alkalmon felszínre kerül egy titok: a nőnél, aki régebben hivatásos táncos volt egy együttesnél, nagy tekintélyű mestere durván átlépett egy határt a próbateremben, 13 évvel ezelőtt. Kettesben, éjszaka, tanúk nélkül. A férj, feldühödvén azon, hogy egy olyan korai trauma mérgezi meg a házasságát, aminél ő maga a közelben sem volt (hiszen nem is ismerték még egymást), elhatározza: ha már akkor nem tudta megvédeni a nőt, akit szeret, majd most kezébe veszi a dolgokat, és bosszút áll a számára ismeretlen férfin. 

Az ügy nyilvánosságot kap, a sztorira rávetődő médiamunkások által felkorbácsolt hullámok pedig elsodornak mindent, ami az útjukba kerül...
Hogyan fonódik össze hatalom és intimitás? Hogyan lehet tovább élni az abúzus traumájával? Létezhet-e hierarchia nélküli emberi kapcsolat? Ha a közvetlen környezetünkben testi-lelki erőszakot látunk (vagy fordítva: ha egy zaklató környezetéhez tartozunk, és ő ott él velünk-mellettünk évtizedekig) - mit tehetünk?

Légrádi Gergely új darabját, mely az emberi és családi kapcsolatoknak ezt a sok szégyen és elhallgatás miatt szinte teljesen feltérképezetlen tartományát vizsgálja, Göttinger Pál állította színpadra.

Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott! 


Rendező: Göttinger Pál

Szereplők: Horváth Ákos Bálint Éva Csonka Szilvia Némedi Árpád Kelemen Zoltán Nagy-Bakonyi Boglárka Szabó Tibor Szabó Róbert Endre

Joseph Stein – Jerry Bock – Sheldon Harnick: HEGEDŰS A HÁZTETŐN

Hegedűs a háztetőn

-musical-

Sólem Álechen novellafüzére alapján, Arnold Perl különleges engedélyével

Szövegkönyv: Joseph Stein
Zene: Kerry Bock
Dalszövegek: Sheldon Harnick
A New York Stage előadás rendezője- koreográfusa Jerome Robbins volt.
A New York Stage előadás producere Harold Prince volt.
Fordította: Reményi Gyenes István
Versek: G. Dénes György (Kossuth-díjas)

Minden idők egyik legismertebb musicaljében Tevje, a szegény tejesember, és felesége a hagyományok szerint próbálja élni az életét egy oroszok és zsidók lakta ukrajnai faluban, Anatevkában. Lányaik azonban már más szabályokat követnek és ellenszegülnek az előre eltervezett házasságoknak: Cejtel egy szegény szabót választ, Hódel egy marxista forradalmár után szökik és Chava egy orosz fiúval köti össze az életét. De ezek a konfliktusok háttérbe szorulnak, amikor Anatevka elhagyására kötelezik a zsidó közösséget. Hogyan küzd meg Tevje a változásokkal, amelyek először csak a családi körben indulnak el, majd az egész falura kiterjednek és Európa legellentmondásosabb évtizedeit hozzák magukkal? Mit jelent a hit, az összetartás, hogyan birkózik meg a sorozatos megpróbáltatásokkal egy közösség? Generációk és világok ütköznek egymással egy egyre forrongóbb és labilisabb időszakban, amelyben személyes dilemmák és közéleti változások menthetetlenül fonódnak egymásba, és egyre nehezebb letisztult dallamot kicsalni a hegedűből...



Rendező: Horváth Csaba

Szereplők: Szabó Tibor Bálint Éva Nagy-Bakonyi Boglárka Herman Flóra Mari Dorottya Csonka Szilvia Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Sipos László Márk Orosz Róbert Szerémi Zoltán Nagy Cili Németh Judit Domokos Zsolt Antal D. Csaba Horváth Ákos Kelemen Zoltán Balogh János Némedi Árpád Keller Dániel

Bemutató: 2023. december 8., péntek, Színházterem
A Hegedűs a háztetőn bemutatását a Music Theatre International (www.mtishows.eu) és a Theatrum Mundi Ügynökség (www.theatrum-mundi.hu) között létrejött megállapodás tette lehetővé. 

 A Weöres Sándor Színház minden változtatás jogát fenntartja.

Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 





Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.

Hadar Galron: Mikve

Mikve plakát fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Tóth Réka Ágnes, Widder Kristóf

A mikve egy rituális fürdő, ahol az ortodox zsidó közösségben élő nők hónapról hónapra találkoznak egymással. A fürdő vezetőjének és újonnan felvett munkatársának azonban eltérő elképzelései vannak a hagyományokról és a szabályok követéséről. Kettejük konfliktusa határozza meg és alakítja azokat a női sorsokat, melyek az elhallgatás, a hűség, a szeretet és az ellenszegülés hullámaiban merülnek alá újra és újra a mikvében. Azon a helyen, ahol a nők lemeztelenedve szembesülnek saját magukkal, kérdéseikkel, vágyaikkal. Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.    



Rendező: Widder Kristóf

Szereplők: Csonka Szilvia Herman Flóra Bálint Éva Németh Judit Nagy Cili Mari Dorottya Nagy-Bakonyi Boglárka Gálhidy Gizella e.h.

Bemutató: 2024. április 19., péntek, Márkus Emília terem
Hagyományos zsidó dalok alapján a kórusátiratokat készítette: Widder Kristóf. Az előadásban elhangzik Födő Sándor Útra keltem című szerzeménye.

Andrzej Saramonowicz: Tesztoszteron

Tesztoszteron

-szabadszájú komédia-
Fordította: Pászt Patrícia

Nyolc férfi egy olyan esküvő fogadásán, amelyben a várt igen helyett egy nem hangzott el. Nyolc férfi egy olyan helyzetben, amelyben a nők még csak jelen sincsenek, mégis róluk beszélnek végig. Nyolc férfi és temérdek alkohol, amely feloldja a felszín alatt munkálkodó félelmeket és vágyakat, amelytől megerednek a nyelvek és elindul a különös, éjszakába nyúló mulatság, ahol mindenki vall és mindenki vallat. Andrej Saramonowicz az egyik legismertebb lengyel drámaíró, darabjait világszerte játsszák. A Tesztoszteron ironikus és humoros látlelet a nemek közti különbségekről és azonosságokról, frusztrációkról és félelmekről, magunkkal hozott és öntudatlanul is működő családi mintáinkról. Releváns és még mindig aktuális kérdések nemi szerepekről és azok változásairól, a nőkről, akiket mindannyian másképp és mégis ugyanúgy látunk, akik nélkül a férfiak se lennének azok, akik – és ehhez a hormonoknak semmi köze. 

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 


Rendező: Szikszai Rémusz

Szereplők: Domokos Zsolt Horváth Ákos Balogh János Gyulai-Zékány István Antal D. Csaba Sipos László Márk Némedi Árpád Szabó Tibor Korponay Zsófi m.v.

Bemutató: 2024. május 3., péntek, Színházterem
„Az előadás Andrzej Saramonowicz engedélyével, a Stowarzyszenie Autorów ZAiKS (Varsó, Lengyelország www.zaiks.org.pl) és a Hofra Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével jött létre.”

A Karneválszínházi darab idén saját előadás lesz: Fábián Péter: Asszonyok parlamentje, mely korokon átívelő helytörténeti krimi.


Fábián Péter: Asszonyfarsang

-vígeposz négy énekben-

Kun Béla beszédét vagy Szent Quirinus feljegyzéseit mentse Ferusz György a levéltárban, ha a nagy szombathelyi árvíz közben a Tanács csak egy víziszonyos vízszerelőt küld neki a szélütötte Jakab bácsi mellé? És ha a körülményes Kukik elvtárs még egy kulturális örömhírrel is tetézi a fokozódó helyzetet? Az emelkedő talajvízben azonban Jakab bácsinak hirtelen zavaros látomásai támadnak és nemvárt megoldással áll elő áldozati kancsójával. A hét vezér díszmenete és Dózsa György tüzes trónja helyett idén valami mást kell bemutatni a Karneválon: James Joyce egyik ismeretlen színdarabját. Csak Virág Rudolf odüsszeuszi bolyongása engesztelheti ki a haragos Ízisz istennőt. Csak az Asszonyfarsang színházi előadása mentheti meg a várost a tomboló árvíztől. De vajon elbír egy vígeposz a gigászi víztömeggel, amely Szombathelyt épp elmosni készül

Történelmi hidegzuhany, korokon átívelő helytörténeti komédia egy részben, sok zenével és nevetéssel, nemek közötti feszültséggel, és ha minden jól megy, egy kis hazatérő húslevessel.

Külön köszönet Feiszt György, Kelbert Krisztina, Kisőrsi Zsófia és Sosztarics Ottó segítségéért!

Asszonyfarsang - Nagy-Bakonyi Boglárka, Nagy Cili, Herman Flóra / Mészáros Zsolt

Előadás időpontok:

2023. augusztus 17., (csütörtök) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 18., (péntek) 15:00

2023. augusztus 18., (péntek) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 19., (szombat) 15:00

2023. augusztus 19., (szombat) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 22., (kedd) 15:00

2023. augusztus 22., (kedd) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 23., (szerda) 15:00

2023. augusztus 23., (szerda) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 24., (csütörtök) 15:00

2023. augusztus 24., (csütörtök) 18:00 – esőnap: 2023. 08. 25., (péntek) 14:00

2023. augusztus 25., (péntek) 17:00 – esőnap: 2023. 08. 26., (szombat) 14:00

2023. augusztus 26., (szombat) 17:00 – esőnap: 2023. 08. 27., (vasárnap) 11:00

A Karneválszínházi jegy ára: 5000 Ft - bérletes nézőinknek 4000 Ft*

A Karneválszínházi előadások előtt 1 órával nyit a kihelyezett pénztár a helyszínen (a Megyeháza udvar kapujával szemben), de ott kizárólag készpénzes fizetésre van lehetőség. 

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

*A 2023/2024-as évadra szóló érvényes bérlettel rendelkező nézőink bérletenként 1000 Ft kedvezményt kapnak az Asszonyfarsang jegyárából. A bérletes jegyárkedvezmény kizárólag személyesen, a Közönségszolgálati- és Jegyirodában megváltott karneválszínházi jegyek esetén a bérlet bemutatásával érvényesíthető 2023. június 5-től.

Közönségszolgálati és Jegyiroda
Szombathely, Király u. 11.
+36 94 318 738


Karneválszínházi szabályzat!

Amennyiben az előadások kezdési időpontjában az időjárás nem teszi lehetővé az előadások megkezdését, akkor a kezdéssel legfeljebb 60 percet várunk. Amennyiben az előadásokat várhatóan 60 perc elteltével sem lehet elkezdeni, úgy az előadás elmarad. Az előadás elmaradása esetén a jegyek a kijelölt esőnapra érvényesek. Az esőnap dátuma a jegyen is olvasható. A megvásárolt jegyeket nem váltjuk vissza.

Amennyiben az elmaradt előadást rossz idő miatt az esőnapon sem tudjuk megtartani, a jegyeket visszaváltjuk az előadást követő 8 munkanapon belül a színház jegyirodájában nyitvatartási időben.

Amennyiben az előadást a kezdetétől számított 50 percen belül az időjárás miatt félbe kell szakítanunk, 15 perc várakozás után az előadás folytatásáról, vagy az esőnapra halasztásáról döntünk. A döntésről a helyszínen adunk tájékoztatást.

Amennyiben az előadás több, mint fele időtartamának (50 perc) eltelte után szakad félbe, az előadás megtartottnak tekintendő.

A kijelölt esőnapon is elmaradt előadásra szóló jegyek visszaváltására a helyszínen nincs lehetőség, azok az előadást követő nyolc munkanapon belül a színház jegyirodájában, nyitvatartási időben válthatók vissza.

Az online vásárolt jegyeket az Interticket Kft. váltja vissza.

Rendező: Fábián Péter

Szereplők: Sipos László Márk Domokos Zsolt Orosz Róbert Kelemen Zoltán Nagy-Bakonyi Boglárka Nagy Cili Herman Flóra Balogh János Hajdu Péter István Keller Dániel Szabó Róbert Endre Keller-Dénes Emőke




A Weöres Sándor Színházban a következő évadtól 20 fő lesz a társulati létszám.  Távozik a színháztól:  Avas Attila, Keller-Dénes Emőke, Major Erik és Róbert Gábor. Nincs érkező színész.




Jegy- és bérletinformációk 2023/24-es évadban

Vegyen évadbérletet és nézzen meg két előadást ingyen a megszokott ülőhelyén és napon!

Évadbérlet: 6 előadást tartalmaz, és egész évadra szól:

  • Hétköznapi bérlet (kedd, szerda, csütörtök, szombat délután) . . . . . . 17.000 Ft
  • Hétvégi bérlet (péntek, szombat este) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18.000 Ft
  • Premier bérlet (péntek) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25.000 Ft
  • Mecénás bérlet (premier bérlettel megegyező: péntek) . . . . . . . . . . 50.000 Ft

Vegyen szabadbérletet és nézzen meg egy előadást ingyen bármilyen napon!

Szabadbérlet: 5 szabadon választott előadást tartalmaz . . . 17.000 Ft

A 2023-24-es évadban a Weöres Sándor Színház műsoron tartott összes saját előadására tetszés szerinti időpontban beváltható a szabad helyekre (kivéve a Premier bérlet). Egy bérlettel, egy előadásra, egy hely foglalható. Előfoglalási lehetőség a nyilvános jegyértékesítés megkezdése előtt 1 héttel.

Jegyárak:

teljes ár
diákjegy
nyugdíjas jegy
Óz, a csodák csodája
4.200 Ft
2.000 Ft
3.000 Ft
Énis, teis
4.000 Ft
2.000 Ft
3.000 Ft
Hegedűs a háztetőn
4.900 Ft
2.500 Ft
3.500 Ft
Gyévuska
4.200 Ft
2.000 Ft
3.000 Ft
Mikve
4.000 Ft
2.000 Ft
3.000 Ft
Tesztoszteron
4.000 Ft
2.000 Ft
3.000 Ft
Asszonyok parlamentje
5.000 Ft
évad-bérlettel
4.000 Ft

Repertoáron maradó előadások:

  • A Pál utcai fiúk
  • Bolha a fülbe teljes ár 4.200 Ft , diákjegy 2.000 Ft, nyugdíjas jegy 3.000 Ft
  • Kivilágos kivirradtig; Candide; Nagyapám, Frank Sinatra, Kutyabaj teljes ár 4.000 Ft , diákjegy 2.000 Ft, nyugdíjas jegy 3.000 Ft
  • Pornó teljes ár 3.000 Ft , diákjegy 1.600 Ft
  • Az ajándék; Hamlet hazatér teljes ár 2.500 Ft, diákjegy 1.500 Ft
  • Lúdas Matyi teljes ár 3.000 Ft , diákjegy 1.500 Ft
  • Antigoné diákjegy 1.300 Ft

Átfoglalás az idei évad bérlet tulajdonosoknak: 2023. május 15-június 2.

Új bérletvásárlásra 2023. június 5-től van lehetőség.

Közönségszolgálati- és Jegyiroda:

Szombathely, Király u. 11.
+36 94 318 738