ugrás a tartalomra

Jani egy napja videón

2012. november 1.
Ivo Krobot rendező kedvenc kocsmája Szombathelyen a Romkert mellett található. Ott érzi azt a hrabali hangulatot, amit nagyon szeret. - derült ki a Színházszerda utóbbi eseményén. Csonka Szilvia kérdezte Balogh Jánost.

Amikor Ivo Krobot a Szigorúan ellenőrzött vonatokat rendezte a Weöres Sándor Színházban, több szombathelyi vendéglátó egységet meglátogatott, hiszen cseh lévén, szereti a sört. Végül kedvenc helyének a Romkert kocsmát nevezte meg, mert egyedül ott érezte azt a hrabali miliőt, amit szeret, ami neki nagyon fontos: az emberek a buszról jönnek, mennek, épp csak pár percre térnek be. Itt dolgozik Piri néni, a város legjobb pincérnője: öt perc alatt mindenkit kiszolgál, mindenkihez van egy kedves szava. Krobot imádta. Prágában az Aranytigrisbe jár, ez volt barátja és alkotó társa, Hrabal imádott helye, mert azt is hétköznapi emberek látogatják. - mesélte el Jani azon az egyedi Színházszerdán, amelyen őt faggatta a heti blogger, Csonka Szilvia. A mostani beszélgetés azért volt különleges, mert Szilvi videó beszámolóval is készült: megörökítette Jani egy napját. Több bejátszást láthattak a vendégek: Jani reggelét otthonában, első kávéját a klubban, de a próbafolyamat kulisszatitkait is megismerhették az érdeklődők.

Az egyik kisfilmben például szó esett arról, hogy a cseh nyelvben a mondatvégi hangsúly felfelé tart, erős húzása van, így minden mondat az előzőre épül. Krobot ezt akarta áthozni a magyar nyelvbe is: a mondatok egymásra épülését. Nem értette a nyelvet, de érezte az energiáját, rezgését.

- Nagyszerű ember, életre szóló élmény volt nekem - meg a többieknek is - vele dolgozni. Igénye volt rá, hogy mindenkit megismerjen a csapatból, mindenkivel külön-külön beszélt. Nem a szerepről, hanem róla, mert tudni akarta: milyen ember. Ilyennel még sosem találkoztam. Nagyon megszerettem. - mondta el Jani Ivo-ról, akit egyébként szülővárosában, Sopronban, szülei házában is vendégül látott.

Jani jelenleg Auguste-ot alakítja Georges Feydeau: Kézről kézre című darabjában, amelynek bemutatója december 7-én lesz a Márkus Emília teremben.

- Most utolsóként szerepelek a szereplistán, nem én vagyok a főszereplő, ezúttal más oldalamat kell megmutatni. Ez is izgalmas feladat számomra. - hangzott el többek között ez is a Cafe Frei-ben.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Minden jó, ahogy van

Szerémi Zoltán rendezőként is bemutatozik

Huszonkét ember negyvennégy lábbal