ugrás a tartalomra

Már csak Sziszi tudja elrontani

2014. december 3.
A Telefondoktor című "monoburleszkről" a főszereplővel Vass Szilárddal, a rendezővel Szabó Tiborral és a szerző Szabó Borbálával beszélgetett a házigazda Kálmánchelyi Zoltán (mellesleg a plakát grafikusa) a legutóbbi Színházszerdán.

Kálmánchelyi Zoltán bevezetésként elmondta, hogy ő bizony általában nem nevetgél olvasás közben. Szabó Borbáladarabját olvasva azonban többször hangosan felnevetett. Vass Szilárd „Sziszi" a főszereplő ugyanígy járt. Zoli megállapította: - Ez egy nagyon jó, mulatságos darab, és már csak Sziszi ronthatja el.

A történet dióhéjban: Békés Dénes, a sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát rendelőjébe. Miközben próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn... A telefon pedig folyamatosan csöng.

Az egyszemélyes előadás színészi feladata nem könnyű. Egyedül kell helytállni a színpadon, nincsenek partnerek, akiknek végszavaihoz lehetne igazodni, és az összes szöveget egy embernek kell megtanulnia. Egyetlen szereplőnek kell az előadás teljes ideje alatt fenntartani a publikum érdeklődését, nem vándorolhat a néző tekintete egyik szereplőről a másikra: egyetlen színészen múlik a siker.

Vass Szilárd könnyen megjegyzi a hosszú szövegeket is, két hete azonban kétségeinek adott hangot, meg tudja-e tanulni a teljes szöveget. Mára azonban a nehézségek megoldódni látszanak.

Szabó Tibort kérte fel Szilárd rendezőnek, aki kijelentette, nem szándékozik rendezésre adni a fejét, de teljesítette barátja kérését. Ahogy ő nevezi magát: - Én vagyok a külső szem, a vonalvezető.

Az író, Szabó Borbála dramaturgnak készült, de nem igazán szeretett mások által megírt szövegekhez alkalmazkodni. Jobban szeret írni. Három gyermek édesanyja, egy-egy várandósága alatt három-négy nőgyógyászt "fogyasztott" el. A férfi doktorokkal nem értették meg egymást, végül egy nő nőgyógyász lett számára a nyerő. A darab alapötletét barátnője, Karafiáth Zsófia - költő, fordító, publicista, énekesnő - példája adta, aki meglátogatta egy jó dumálás reményében, ám közben szinte két órát folyamatosan telefonált. Bori csak a barátnője szövegét hallotta, a végére mégis összerakta a mozaikdarabkákból az egész történetet.

Borbála Telefondoktor című művének egyik előadásán - a Thália Színházban - súgóként ugrott be. Göttinger Pál, aki rendező, de ezúttal ő játszott, véletlenül ugrott három oldalt, és azt kellett elmutogatni neki, hogy az abban szereplő szövegeket mindenképp el kellene mondania, mert különben nem kerek a történet. Igazi kötéltánc volt védőháló nélkül. Súgóként a nézők közt ült, és a mellette ülő bácsika lopva beleolvasott a szövegkönyvbe, így rendre a színész által elmondott poénok előtt nevetett, mert előbbre tartott az olvasásban.

E kellemes délutáni beszélgetés után levontam a következtetést: nem lennék Szabó Borbála nőgyógyásza, de darabjának nézője IGEN.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Parasztopera a boncasztalon

Nem cipel dinnyét a vállán

Négy szerdai szelíd teremtés

Elmebetegek randevúja

Az első szerelmes Színházszerda

Nagyon kellett a pofon!

Balsaja kraszna és az orosz húsvét

Zűrzavaros Színházszerda

Fluxuskondenzátor a baromfikeltetőben?

A dzsungel mélyén Atlantisz

„Marika néni hülye”

Öt perc nevetés, két perc sírás

Aktuális bombarobbanás

Matematikus, focista, színész, rendező

Mágnás Miska Czukor Balázs olvasatában

A WC világnapja Sziszi és Zoli módra

„Nem látott még radiátort?”

Rúdtáncos hastáncosok repedő fürdőruhában

Egy rendező Svejk városából

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)